11 Nisan 2017 Salı

KÖY PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

5 litre süt (market sütü değil)
1 tepeleme yemek kaşığı tuz
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı sirke

HAZIRLANIŞI;
Sütü tencerede kaynamaya bırakın. Kaynadığında tuzu ilave edip karıştırın. Limon suyunu ekleyin ve 1-2 dk. Sonra sirkeye döküp karıştırın. Peynirin oluştuğunu göreceksiniz. 4 dk. Kadar iyice sarı suyu çıkana kadar kaynatın.
Derin bir tencere üzerine kevgiri oturtun üzerine mutfakta kullandığınız ince beyaz tülbentlerden yayın. Tenceredeki peynirli suyu dikkatlice tülbent üzerine dökün. Bu işlemi sıcakken yapın. Vakit kaybetmeden tülbenti sıkıca bağlayıp peyniri toparlayın.
Kevgir üzerindeki peynirin üzerine bir tabak kapatıp 5 litrelik bir bidon oturtun. 5 saat kadar iyice suyunun süzülmesini sağlayın.
Suyu süzülen bütünleşen peyniri dilimleyip etrafını güzelce tuzlayın ve bir kap içine alıp bir gün buz dolabında bekletin.

Peynirin suyundan 4 su bardağı kadarını bir kap içine alın. Üzerine 4 tatlı kaşığı dolu dolu tuz ekleyin ve bir gün dinlenmiş peyniri bu su içinde muhafaza edebilirsiniz. AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder