25 Ocak 2017 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

250 gram salamura yaprak

İÇİ İÇİN;
2,5 su bardağı pirinç
1 küçük çay bardağı zeytinyağı (biraz sıvı yağ karıştırıyoruz)
2 adet orta boy soğan
2 silme yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 adet limon
Karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, nane
1,5 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
2 su bardağı su (tencereye sarmaları dizdikten sonra üzerine dökmek için)

HAZIRLANIŞI;
Yağın yarısıyla küp doğranan soğanları kavuralım. Yıkanan pirinçleri ilave edip biraz kavuralım ve üzerine salçayı ekleyip biraz daha kavuralım. 1,5 su bardağı suyu ve limon suyunu tuz ve şekerini de ilave edip kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Piştiğinde altını kapatıp dinlenmeye bırakalım. Dinlenince baharatları ilave edelim.

Salamura yaprakları sudan geçirip yıkayalım. ve kaynar suda, bir miktar yaprak alıp arkalı önlü çevirerek 1 dk. kadar haşlayalım. Tüm yapraklar için aynı işlemi uygulayalım.

Çok kalın yaprakları tencerenin altına ve sarmaların üstüne koymak için ayıralım.

Diğerlerini klasik yöntem ile saralım.

Tencerenin altına ayrılan kalın yaprakları serelim ve üzerine sarmaları dizip en üstü tekrar yapraklar ile kapatalım. Bir tabağı ağırlık yapması için sarmaların üstüne koyalım.

Üzerine sıcak su ve zeytinyağını karıştırıp dökelim. Gerekirse tuz ilave edelim.

Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişirelim. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapalım. Pişmiş fakat suyu var ise yüksek ateşte kapağı açık pişirelim. En az 1 saat dinlenmesi lazım.  AFİYET OLSUN…

NOT;
TENCEREYE SARMALARI DİZERKEN KALIN YAPRAKLI SARMALAR EN ALTTA İNCE YAPRAKLI SARMALAR EN ÜSTTE OLACAK ŞEKİLDE DİZİYORUZ.

OLURDA PİRİNÇ VEYA YAPRAK KALIRSA DONDURUCUYA KALDIRABİLİR, BIR SONRAKİ YAPIŞINIZDA DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder