28 Kasım 2016 Pazartesi

KAYSERİ MANTISI

HAMURU İÇİN;
2 adet yumurta
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı tuz ( silme )
Un ( ele yapışmayan hafif sert bir hamur olmalı )

İÇİ İÇİN;
500 gr. Dana kıyma
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz ( tepeleme )
1 çay kaşığı karabiber ( tepeleme )
1 çay kaşığı kimyon ( tepeleme )
1 çay kaşığı kırmızı toz biber ( tepeleme )

HAŞLAMAK İÇİN;
Su
Sıvı yağ
Tuz

SOSU İÇİN;
3 tatlı kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı salça
Tuz
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI;
Hamuru için tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp yoğuralım. Ardından streçleyip buzdolabında 30 dk. bekletelim.

Bu sırada içini hazırlayalım. Soğanı rondadan geçirelim. Kıymayı bir kaseye alalım üzerine soğan, baharatlar ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım.

Hamuru unlu tezgaha alıp 3 veya 4 bezeye bölelim. Un yardımıyla hamuru fazla inceltmeden açalım. 1’er cm. ‘ lik kareler halinde keselim. Kıymalı içten ortalarına koyup 4 köşeyi de ortada birleştirip kapatalım. Unlu borcam içinde biriktirelim. Her beze sonunda mantıları derin dondurucaya kaldırıp biriktirelim. Tüm hamur ve kıyma bitene kadar bu işlemleri sürdürelim.

Tencereye su, sıvı yağ ve tuzu alıp kaynatalım. İçine mantıları atalım. Yaklaşık 10 dk. Boyunca mantıları pişirelim. Fazla suyu varsa biraz süzelim. Burada sizin zevkinize kalmış mantıyı nasıl yemekten hoşlanıyorsanız o şekilde su miktarını ayarlayın ben hafif sulu seviyorum. O yüzden fazla suyunu süzdürdüm çok az sulu bıraktım.

Tavada tereyağ, sıvı yağ ve salçayı hafif kavuralım. İçine su ekleyip biraz kaynatalım. Mantıların üzerine sosu döküp karıştıralım. Tabaklara servis edelim. Üzerine yoğurt ve istenirse nane serpelim.

Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder