30 Kasım 2016 Çarşamba

HAŞHAŞLI LOKUM TARİFİ

1 su bardağı süt
1 su bardağı su1/4 su bardağı sıvı yağ (çeyrek)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4, 5-5 su bardağı un

İÇİ İÇİN;
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker

ÜZERİ İÇİN;
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı

HAZIRLANIŞI;
Bu haşhaşlı lokumu fırından aldığınız ekmek hamuruyla da yapabilirsiniz. Fakat vakit varsa her şeyi kendinizin yapmasını tavsiye ederim.

İlk olarak bir tavada süt, su ve sıvı yağı ısıtıyoruz. 4 bardak unu yoğurma kabına alıp içine mayayı döküyoruz karıştırıyoruz ortasını açıp ılınan sulu karışımı döküyoruz sıvı karışımın içine tuz ve şekeri ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Un ilavesi yapıp hamur toplanınca üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.

Haşhaşlı karışım için haşhaşı bir kaseye alıyoruz içine sıvı yağı ekleyerek boza kıvamını bulmaya çalışıyoruz. İçine şeker ekleyip karıştırıyoruz haşhaşımız hazır.

İki katına çıkıp mayalanmış hamuru elimizi ve tezgahı yağlayarak hamuru alıyoruz rulo yapıp 4 bezeye bölüyoruz her bezeyi sıvı yağ ile merdane ve el yardımıyla açabildiğimiz kadar açıyoruz. Üzerine 4-5 yemek kaşığı haşhaştan koyup her yerine yayıyoruz. Rulo yapıp 3 parmak genişliğinde kesiyoruz. Yağlı tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. ( mayalanma payını bırakıyoruz) 15-20 dk. mayalandırıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp önce 180 derecelik ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Fırından çıkınca üzerine su serpip 5 dk. Kadar üzerini temiz bir bez ile örtüyoruz ve 5 dk. Sonunda ya ızgara üzerine yada havlu kağıt üzerine lokumları alıyoruz terlememeleri için soğuyunca servis tabağına alıyoruz. AFİYET OLSUN.... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder